Pentax K-S1

A Pentax ma bejelentette a K-S1-et, új belépő kategóriás fényképezőgépét, ami kis méretével a Canon EOS 100D után a legkisebb méretű DSLR fényképezőgép.

Pentax K-S1

A legszembetűnőbb K-S1 jellemzővel kezdeném, mégpedig a rendhagyó formatervvével. Az egyedi, formabontó dizájn nem újdonság a Pentaxnál. Nem csak kompakt gépeiknél tudnak szakítani a hagyomásabb külsővel, hanem úgy néz ki minden kategóriában “bepróbálkoznak”.
A K-01 cserélhető objektíves kompkatot is dizájner tervezte, és most a K-S1 is formatervező munkája. Már maga az alapforma is eléggé egyedi, amit a markolat formája, a markolaton található futurisztikus és az exponáló gomb körül futó LED fények, illetve a hátlapra került üzemmódválasztó tárcsa is megerősít.
Az exponáló gomb körül fotó módban zöld, videó módban piros fényt látunk, míg a markolaton található LED-ek az önkioldó, az arcfelismerés és a távirányító visszaszámlálását jelzik.

A fotók szempontjából kevésbé fontos dizájnon túllépve meggyőző technikai paramétereket vonultat fel a K-S1.
Az APS-C méretű érzékelő 20.1 megapixeles és nem kapott aluláteresztő szűrőt, viszont megkapta a Pentax K-3-ban megismert aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció, ami mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki az esetenként jelentkező moiré effektust. Az ézékenység ISO 100 és ISO 51200 között változtatható, ami ha minden igaz, akkor a natív teljesítménye a K-S1-nek (nem találtam sehol ennek ellentmondó információt).

Pentax K-S1 Pentax K-S1

Igazándiból nem is értem, ez miért nem szúrt nekem szemet a korábbi Pentax gépeknél. Csakhogy értsétek miért “húzom fel a szemöldököm”, a többi gyártónál a natív ISO a haladó kategóriában is max. 12800, és a Canon EOS 5D Mark III-nál vagy a Nikon D4s-nél találunk ISO 25600-at, míg ez a belépő gép ISO 51200-al büszkélkedhet.
A natív és kiterjesztett ISO között a legegyszerűbb úgy jellemezni a különbséget, mint az optikai és a digitális zoom között. A natív ISO az, amit az érzékelő maga tud, a kiterjesztett ISO érzékenységen készített képet a gép szoftveresen készíti, a maximális natív érzékenységen készített képből számítva. Egyszerűsítve a kiterjesztett tartományt csak akkor használjuk szerintem, ha “minden kötél szakad”.
Ezért nem kis dolog a K-S1 (illetve pár korábbi Pentax DSLR is) natív ISO teljesítménye.

Pentax K-S1 Pentax K-S1

Az érzékelő mellé Prime MII képfeldolgozó processzort és 11 pontos Safox IX i+ autofókusz redszert kapott a K-S1, amelyekkel 5.4kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes.
Videofelvétel terén hozza a gép a kategóriájától elvárhatót, Full HD felbontást másodpercenként 30, 25 és 24 képkockával és sztereó hanggal.

A K-S1 hátuljára 3″-os, 921e képpont felbontású LCD került, optikai keresője pedig 100%-os lefedettséget nyújt.

További érdekesség az ASTRO TRACER funkció, ami az opcionális GPS adapter segítségével az asztrofotózást segíti, a kezdőket pedig automata funkciók és kreatív szűrők segítik.

A Pentax K-S1 (számos színben) várhatóan szeptember második felében kerülhet a boltokba. A tengerentúlon a 18-55mm-es alapobjektíves kit $800-ba fog kerülni, ami itthon valószínűleg 200-210 ezer forint körüli összeget jelenthet.

Pentax K-S1 főbb jellemzői:
- 20.1MP APS-C érzékelő aluláteresztő ( Anti Alias ) szűrő nélkül
- Aluláteresztő szűrőt ( moiré csökkentés ) szimuláló funkció, 3 állapot: erős, gyenge, kikapcsolva
- PRIME MII képfeldolgozó processzor
- ISO 100-51200 érzékenység
- SAFOX IX i+ 11 pontos AF-rendszer, 9 pont kereszttípusú
- 5.4kép/mp sorozatfelvétel
- Full HD videofelvétel 30p/25p/24p képfrissítéssel, sztereó hanggal
- ASTRO TRACER funkció
- 100%-os lefedettségű, 0.95x-ös nagyítású optikai kereső
- 3″ LCD, 921.000 millió képpont
- Számos színvariáció

Pentax K-S1 Pentax K-S1

K-S1 ismertető (angol nyelven)

[ Pentax K-S1 mintafotó galéria ]
A teljes méretű képek megtekintéséhez az EXIF adatok alján található “open real-size image” felirartra kell kattintani!

Részletesen:

PENTAX K-S1
Új digitális SLR fényképezőgép, kimagasló képalkotó képességgel, progresszív designnal és innovatív dekorációs világítással

Örömmel jelentjük be a PENTAX K-S1 digitális SLR fényképezőgépet. Az új modell innovatív grafikus felületet és dekoratív külsőt öltött magára, mindemellett mindazokat az előnyöket kínálja, amit a PENTAX tükörreflexes fényképezőgépekben megszokhattunk –olyanokat, amikkel képes magasabb kategóriájú fényképezőgépekkel is versenyezni.

A PENTAX K-S1elsősorban az okostelefonnal fényképező felhasználóknak lett tervezve, akik nem elégedettek telefonjuk képminőségével és a telefon nyújtotta funkciókkal. A K-S1 a megszokott DSLR formáknak ellentmondva, a LED világítással és új formavilággal újszerű megjelenést tudhat magáénak. Az új modell még a felsőbb kategóriás DSLR fényképezőgépeknek is konkurenciát jelenthet, köszönhetően a csúcstechnológiás, PENTAX által fejlesztett optikai aluláteresztő szimulációnak, ami először a PENTAX K-3-ban jelent meg; a teljes képmezőt lefedő pentaprizmás keresőnek, vázba épített rázkódáscsökkentésnek, illetve az ISO51200 legmagasabb érzékenységnek. Ezek a jellemzők minden igényt kielégítenek –a kezdő felhasználótól a hozzáértő fotósokig.

A K-S1 12 színkombinációban lesz elérhető: az alapszínek mellett (fekete, kék, és fehér) kilenc szövet által inspirált színkombinációban lesz elérhető, melyek közül négy a pamut és vászon tónusait adja vissza, illetve öt a különböző napszakok közti színátmenetet reprezentálja. A felhasználók a konfigurátoron keresztül rendelhetik meg a választott színkombinációt.

Főbb jellemzők
1. Dekoratív megvilágítás
A PENTAX K-S1 bekapcsoló gombja, módválasztó tárcsája, OK gombja, illetve a markolat LED világítással van ellátva, mindegyik jelezve a fényképezőgép aktuális állapotát. A bekapcsoló gomb állóképek készítésekor zölden világít, de videofelvétel módba kapcsolva megváltozik a színe. Arcfelismerő funkciók használatakor a markolaton elhelyezett LED-ek közül annyi aktiválódik, ahány arcot a fényképezőgép felismert. A markolatvilágítás ezen felül design elemként is szolgál.

2. Kompakt, könnyű váz egyedi megjelenéssel
A K-S1 fényképezőgép váza, beleértve a markolatot, egyedi, kifinomult formavilágot mutat be, a PENTAX DSLR gépektől megszokott előnyök mellett, mint például a pentaprizmás, teljes képmezős lefedettségű kereső. Ezen tulajdonságok ötvözésével egy teljesen egyedi és divatos fényképezőgép született.
Megjegyzés: a termék a Ziba Tokyo, Co., Ltd. vállalattal közreműködve és felügyelete alatt lett megtervezve

3. Nagyfelbontású, 20 megapixeles fényképek akár ISO 51200-as érzékenységen
A K-S1 új fejlesztésű CMOS képérzékelővel szerelve érkezik, kb. 20,12 effektív megapixellel. A szenzor optikai aluláteresztő szűrő nélküli konstrukció, hogy maximálisan kihasználható legyen a nagyfelbontású szenzor részletgazdagsága. A nagyteljesítményű PRIME MII feldolgozómotorral párosítva a K-S1 élethű, tónusokban gazdag képeket biztosít még ISO 51200-as érzékenységen is.

4. Egyedi PENTAX SR mechanizmus az optikai aluláteresztő szűrő helyett
(1) Beépített SR mechanizmus
A K-S1 a PENTAX által fejlesztett SR (Shake Reduction) mechanizmust is magáénak mondhatja, mely minden kompatibilis K-bajonettes objektívvel működik. Az SR mechanizmust segítő vezérlőszerkezet beépítése és a megnövelt mágneses erőnek köszönhetően a stabilizátor még megbízhatóbban és hatékonyabban működik, mint korábban.
(2) Innovatív aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció
Újonnan fejlesztett optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció szubpixel mértékű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. Ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is állítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.
(3) Felhasználót segítő funkciók
A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka, amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést az opcionális O-GPS1 GPS egységgel.

5. Optikai kereső kb. 100%-os lefedettséggel
A belépő kategóriás gépekre jellemző kis méret ellenére a K-S1 pentaprizmát kapott, ami közel 100%-os képlefedettséget biztosít 0,92-szeres nagyítás mellett. (50mm F1,4-es optikával végtelenre fókuszálva). Ez megkönnyíti, és pontosabbá teszi a komponálást.

6. Nagysebességű zárszerkezet a gyorsan mozgó témákhoz
A K-S1 1/6000 másodperces záridőre is képes, garantálva a tökéletes élességet még nagyon gyorsan mozgó témáknál is. Az 5,4 kép/másodperces képsorozat funkcióval a felhasználó az élet egyszeri pillanatait is megörökítheti.

7. Precíz autófókusz SAFOX IXi+ AF modul
A K-S1 a csúcstechnológiás SAFOX IXi+ AF modullal dolgozik, amely érzékeny, precíz autofókusz működést biztosít 11 fókuszponttal (ebből 9 keresztszenzoros). A gépvázon egy AF segédfény is helyet kapott, ami a nagyon rossz fényviszonyok között segíti a fókuszrendszert. A továbbfejlesztett AF modul kimagasló teljesítményt nyújt, olyan lehetőségeket biztosítva, mint pl. a fókuszterület kiválasztás, mely még akkor is követi a tárgyat, ha az elhagyja a kiválasztott fókuszpontot. Így a fókuszálás nem csak gyorsabb és pontosabb lett, hanem még teleobjektívvel is könnyen lekövethetjük a mozgó témákat.

8. Képfeldolgozó eszközök széles palettája
A módválasztó tárcsa EFFECT pozícióba állításával a felhasználó 10 egyedi hatás közül választhat, miközben a hátsó LCD-n láthatja az előnézetet. A K-S1-ben 21 digitális szűrő is alkalmazható.

9. Megbízható objektív korrekciós rendszer
A megbízható torzítás és kromatikus aberráció kompenzáció mellett diffrakció korrekció is beállítható, mellyel csökkenthető a képminőség romlása szűk rekeszértékeken.

10. Okostelefont támogató funkciók**
A tartozékként megvásárolható PENTAX FLUCARD 16GB-os memóriakártyával a K-S1-ben a felhasználó távvezérlőként használhatja okostelefonját, megnézheti az élőképet, de akár böngészheti és letöltheti az elkészült fotókat.
** A funkciók csak iOS6 vagy későbbi, illetve Android 4.2 vagy későbbi operációs rendszerekkel kompatibilis.

11. 3 incses kijelző és újragondolt menürendszer
A nagyfelbontású hátsó kijelzőn, mely 921.000 képpontos átgondolt menürendszer jelenik meg, ami az új, négyirányú vezérlővel még felhasználó barátabb, mint korábban. A menüben a RICOH RT betűtípus kerül felhasználásra.

12. Kiváló minőségű videó funkció
A K-S1 nagyfelbontású, full HD videoklipeket rögzít (1920 x 1080 pixeles felbontás) H.264 kodekkel tömörítve, akár 30 kép/másodperces képfrissítéssel (30, 25 vagy 24 kép/mp.). A fényképezőgép beépített sztereó mikrofonnal is fel van szerelve, a még élethűbb hangzásért.

13. PENTAX K-S1 váz a szivárvány színeiben
Alapkollekció: fekete, kék, fehér
Szövet kollekció: Cotton Beige, Linen Brown, Denim Blue, Tweed Gray
Night Sky kollekció: Sunset Orange, Dusk Gold, Moon Silver, Midnight Black, Dawn Purple

14. Egyéb jellemzők
Kompatibilitás Eye-Fi vezeték nélküli LAN SD memóriakártyákkal
77-szegmensű többzónás fénymérés
DR (Dust Removal) mechanizmus a képérzékelő tisztítására
Digital Camera Utility 5 szoftver mellékelve