Oppo Find 7: 50 megapixeles fotók

Pár napja jelent meg az Oppo Find 7, a világ első mobiltelefonja, ami 50 megapixeles képeket készít… bár csak 13 megapixeles az érzékelője.

Oppo Find 7

A mobiltelefonok életünk szerves részeivé válltak… bár ma már azt mondhatjuk, hogy az okostelefonok válltak életünk szerves részeive. Akinek nem okostelefonja van, az igazi ellenálló, és nem akarja elfogadni információáramlás diktatúráját.

A mobilfényképezés rohamos fejlődését a kompakt fényképezőgépek piaca sínylette meg, amit a nagy gyártók erősen meg is éreznek. Minek hurcibáljon magával az ember egy fényképezőgépet, amikor ott a telefonja, amiről ráadásul gyorsan meg is oszthatja a képeit?

Bár a minőség pár kivételtől eltekintve még mindig a kompakt gépek pártján áll, a fényképező egy plusz macera (az okostelefonos többség így gondolja), amit magunkkal kellene hordani… míg a mobilunk mindig velünk van. Apró áldozat a minőség oltárán és nem kell egy plusz kütyüt “cipelnünk”.
Az okostelefon felhasználóknál sokkal fontosabb tulajdonság a gyors megoszthatóság, mint a pixel szintű képminőség, hiszen a szociális média oldalak úgy is lerontják azt…

A Nokia 808 PureView volt az első mobiltelefon, aminek a a fényképezője kapcsán tátva maradt a szánk. 41 megapixel. Ennyit még a (konzumer) DSLR-ek sem tudtak. Sőt, ma sem tudnak. Bár azt is tudjuk, hogy a “megapixelvarázs” csak egy lufi, ennek ellenére egy darabig el tudta bűvölni az embereket.

Oppo Find 7

Nem kellett sok idő, az eredeti PureView után 2 évvel az Oppo bemutatta a Find 7-et, az első okostelefont, ami 50 megapixeles fotókat tud készíteni.

A Find 7 specifikációját nézegetve, rögtön meg is lepődünk, hiszen a kínai csúcsmobil csak 13 megapixeles kamerával rendelkezik. A titok a szoftverben rejtőzik. A Find 7 az exponáló gomb lenyomására 10 képet készít, majd a kamera szoftvere ezekből összeállít egy mobiltelefonos szemmel nézve kiemelkedő részletességű 50 megapixeles képet.
Valószínűnek tartom, hogy az 50 megapixeles képből egy kis utómunkával elég korrekt 12-16 megapixeles fotót készíthetünk.

Mintaképek az Engadget oldaláról

Az Oppo Find 7 kamerájának a lelke a Sony 13 megapixeles IMX214 Exmor CMOS érzékelője, amit egy 6 lencséből álló, f/2.0 fényerejű objektív egészít ki (a mobiltelefonok objektívje általában 5 elemből áll). A “csodát” szoftver végzi. Természetesen a Find 7 RAW képeket is készít.
A videók terén sem vall szégyent az Oppo csúcsmobilja. 4K/30p, 1080/60p Full HD és akár 120fps lassított HD videókat készíthetünk vele.

Amikor megláttam a cikket az Engadget oldalán, azért elgondolkoztam azon, hogy az okostelefongyártók nagyon komolyan ráfeküdtek a fényképezőgépek és fényképezőszoftverek fejlesztésére. Ennek egyenes folyománya, hogy a Nikon és Panasonic is drasztikusan csökkenti kompakt fényképező választékát, és valószínűleg majd a többi nagy is követi őket ebben.

Itt egy mobiltelefon, ami 50megapixeles képeket, 4K-s videót és HD felbontásban 120fps lassított felvételt készít. Jah, tud RAW-t is.
Én nyilván nem fogom a DSLR-emet lecserélni rá… főleg, mert a Find 7 5.5″ méretű kijelzővel rendelkezik (ami Quad HD, 2560 x 1440 képpont), és nincs akkora hátizsákom, amibe ez beleférne.
A “mobilosgenerációt” vagy azokat, akiket nem érdekel a pixelszintű minőség ezek a paraméterek teljesen meggyőzik. Miért vegyenek kompakt fényképezőt, ha többet tud a mobiljuk?

Oppo Find 7

Azt hiszem a fényképezőgép gyártóknak nagyon el kell gondolkozniuk azon, hogy merre kell fejleszteniük. A szoftverben láthatóan hihetetlen lehetőség van. Nem, nem arról beszélek, hogy a D7200-ba jó lenne valami kis applikáció, amivel bajuszt tehetek a képekre. Milyen lenne mondjuk, ha annak a 10es sorozatát tenné össze a fényképező szoftvere egy gigarészletességű képbe… … ?

Oppo Find 7 trailer

Oppo Find 7 főbb jellemzők
- Color OS, Android 4.3 alapú operációs rendszer
- 5.5″ Quad HD (2560 x 1440 pixels) IPS LCD, 538 PPI
- Gorilla Glass 3
- 2.5GHz Qualcomm Snapdragon 801 Quad Core processzor
- Adreno 330 GPU
- 3GB RAM
- 32GB belső memória (max. 128GB microSD-vel bővíthető)
- Érzékelők: távolság-, fény- és G-érzékelő, 4D giroszkóp
- 3000 mAh Li-Po akkumulátor gyorstöltéssel
- 13MP Sony IMX214 Exmor BSI-CMOS érzékelős főkamera, f/2.0
- 5MP első kamera, f/2.0
- 4K/30p, 1080/60p, 720/120p videofelvétel
- RAW formátum
- Méret: 152.6 × 75 × 9.2 mm
- Tömeg: 171 g

[ Oppo Find 7 weboldala ]

[ Forrás: Engadget ]