Nikon D810

A Nikon ma bejelentette a D810-et, a Nikon D800-at és D800E-t leváltó profi DSLR fényképezőgépet.

A rögtön szembeötlő változás az, hogy a két korábbi gépet, most egy gép váltja le, amit a drágább gép, a D800E utódjának tekinthetünk. Míg korábban csak egy Nikon D4 – D4s váltáshoz hasonló ráncfelvarrásról pletykáltak, addig a D810 komoly fejlesztés eredménye lett.

Nikon D810

A Nikon D810 lelke az új, 36.3 megapixeles full frame (35.9×24 mm) érézkelő, ami a D800E-hez hasonlóan és a Nikon mostani gyakorlatának megfelelően nem kapott aluláteresztő szűrőt. Az új érzékelő érzékenysége le- és felfele is bővült, azaz a natív érzékenység ISO 64 és ISO 12800 között állítható (a korábbi ISO 100-6400-al szemben), amit ISO 32-ig és ISO 51200-ig kiterjeszthetünk.
Az új érzékelő mellé új képfeldolgozó processzort is kaptunk az EXPEED 4 személyében, ami az általános működés jelentős gyorsulását eredményezi. Ez a D4s 51 pontos fókuszrendszerével társítva teljes felbontásnál már 5kép/mp, képkivágás módban 6 kép/mp és markolattal 7kép/mp sorozatfelvételre képes (a korábbi 4 és 5kép/mp sebességgel ellentétben).
Mivel a fókuszrendszer teljesen a D4s-ből került át, a D810 is megkapta az 5 csoportos AF mezőt, ami a gyorsan mozgó vagy kisebb méretű témák követését teszi precizebbé.
A D4s-ből érkezett még a Nikon RAW S formátum is.

Új, finomabb és halkabb működésű kevlár-szénszálas zárszerkezet került a D810-be, ami továbbra is 200.000 expozícióra van hitelesítve. Újdonság viszont a bekapcsolható elektronikus első redőny zár, ami csökkenti a belső rezdüléseket, és így a mikroelmosódásokat is, aminek nagy teleobjektívekkel történő fotózás esetén vehetjük komoly hasznát.

Nikon D810 Nikon D810

A videó terén csak finomodott a D800 eddig is kimagasló képessége. A D810 már 50/60p sebességgel tudja rögzíteni Full HD videóinkat és a mono mikrofon helyére sztereó került.

A váz is kisebb fejlesztésen esett át. Továbbra is profi minőségű, szigetelt (időjárásálló) magnézium ötvözet, viszont a markolatát picit áttervezték a jobb fogás érdekében, illetve a fénymérés tárcsája lekerült az AF gombtól, és a nagy vezérlő tárcsán a BKT gomb helyét kapta meg.

Az LCD kijelző továbbra is 3.2″ átmérőjű, de már nem 921.000 hanem 1.229 millió képpontos.

Az utolsó megemlítendő változás, hogy bár az akkumulátor változatlan maradt, gondolom az új érzékelőnek és képfeldolgozó rendszernek köszönhetően már nem “csak” 900, hanem 1200 képet készíthetünk egy feltöltéssel.

Azért összességében ez nem hangzik rosszul, a ráncfelvarrás elég komolyra sikeredett.

Nikon D810 Nikon D810

A Nikon D810 július vége felé érkezik a boltokba, és a tengerentúlon a D800E megjelenéskori árával megegyező, $3300-os áron lesz kapható. Nálunk ez 1 millió Ft körüli vételárat sejtet.

[ Letőlthető, teljes méretű mintaképek ]

Nikon D810 bemutató

Dream Park | Nikon D810 promo film

Nikon D810 főbb jellemzők
- 36.3 megapixeles, full frame (35.9×24 mm) CMOS érzékelő aluláteresztőszűrő nélkül
- Natív ISO64-12800 érzékenység, kiterjeszthető ISO32-ig és 51200-ig
- Expeed 4 képfeldolgozó processzor
- 51 pontos, továbbfejlesztett AF-rendszer csoportos AF funkcióval
- 5kép/mp sorozatfelvétel teljes felbontáson, 6kép/mp képkivágás módban és 7kép/mp markolattal
- RAW és Raw Size S nyers formátum
- Full HD ( 1920×1080 képpontos ) videofelvétel 50p/60p képfrissítéssel
- Beépített sztereó mikrofon
- Tömörítetlen HDMI-kimenet
- 3.2″ LCD 1.229.000 képponttal
- Időjárásálló magnézium ötvözet váz
- Új, csendesebb és finomabb működésű, 200.000 kioldásra tervezett kevlar/szénszálas kompozit zár, kapcsolható elektronikus első redőny zárral
- Compact Flash és SD dupla kártyafoglalat
- 1200 expozíció egy feltöltéssel (CIPA szabvány szerint)

A Nikon Canada bemutató filmje

Részletesen:
Bemutatjuk a Nikon új nagy felbontású mesterművét, a rendkívül sokoldalú D810 fényképezőgépet

Amszterdam, Hollandia, 2014. június 26. A Nikon a mai napon bemutatja új nagy felbontású mesterművét, a D810 fényképezőgépet, amely mindenre készen áll. A finom részletektől kezdve a nagy sebességű mozgásig ez a rendkívül sokoldalú, 36,3 megapixeles fényképezőgép minden eddigi várakozást felülmúl.

Páratlan képminőségével, nagy sebességű teljesítményével, teljes HD videózási rugalmasságágával a teljesen újratervezett D810 mindenben többet nyújt, mint az elődje, és új mércét állít a nagy felbontású fényképezés területén. A vadonatúj FX-formátumú érzékelő, a kiemelkedően széles ISO-tartomány és az EXPEED 4 képfeldolgozó processzor páratlan élességet, pompás tónusokat és csökkentett zajt produkál minden érzékenységi szinten. Vezető AF teljesítménye, akár 7 kép/mp sorozatkészítési sebessége és 1080/60p felbontású/sebességű teljes HD videofelvételi képessége révén bármely témát aprólékos pontossággal tud megörökíteni; a Nikon Picture Control 2.0 pedig kivételes képfeldolgozási és -optimalizálási rugalmasságot biztosít közvetlenül a fényképezőgépen. Ez a fényképezőgép azon komoly fotósoknak készült, akik tökéletes pontossággal szeretnék megvalósítani elképzeléseiket, akár a stúdióban, akár a terepen legyenek.

Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint: „A hivatásos fotósok igényeire válaszolva a Nikon elkészítette a D810-et, amely legyőzhetetlen munkaeszköz lesz számos nagyra törő fotós kezében. Jelentősen megnövelt sebességével és ISO-képességével felpörgeti a játszmát a nagy felbontású fényképezés világában, továbbá olyan új funkciókkal is büszkélkedhet, amelyek minimálisra csökkentik a fényképezőgép belső rezgéseit fotózás közben, hihetetlen stabilitást biztosítva ezáltal. Ha arra vágyik, hogy bármilyen helyzetben nagy felbontású képeket készíthessen, a D810-zel lenyűgöző eredményeket érhet el.

Nagy felbontású mestermű
A D810 látványosan új lehetőségeket nyit meg a nagy felbontású fényképezés világában, és ezzel új szintre helyezi a kreatív szabadságot. A fényképezőgép vadonatúj, FX-formátumú érzékelője 36,3 megapixeles felbontást kínál, amely a kategóriájában egyedülálló pixelszámnak minősül, továbbá nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, ezáltal a lehető legnagyobb részletgazdagságot képes elérni az állóképek és a videók terén egyaránt. A D-SLR gépek között elsőként a D810 különlegesen széles ISO-alaptartománya ISO 64-nél kezdődik az erős megvilágítás mellett készített, tisztább, jobban definiált képek érdekében, a skála másik végén pedig az ISO 12 800 áll, de a tartományt kibővítheti 32-től 51 200 ISO egyenértékig is. A D810 a Nikon zászlóshajójának számító D4S fényképezőgépben is dolgozó EXPEED 4 képfeldolgozó rendszert kapta, így jelentős teljesítménynövelést sikerült elérni: a képalkotás és az ISO-képesség állóképek és videók esetén is új szintre lépett, a kifinomult új algoritmusok figyelemre méltó tisztaságot és még szebb tónusátmeneteket biztosítanak, és eközben jól érzékelhető mélységet adnak a képeknek a teljes érzékenységi tartományban.

Nagy sebességű pontosság: gyors, hatékony és bármire készen áll
A D810 fényképezőgépet úgy alkottuk meg, hogy bármilyen helyzetben kiválóan teljesítsen, hatékony és gyors képességei különleges sokoldalúságot biztosítanak, ezáltal még a leggyorsabb, legkiszámíthatatlanabb témákat is megörökítheti nagy felbontásban. Gyorsabb sorozatfelvételi sebességei és a vezető Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszere révén pontosan és kompromisszumoktól mentesen készíthet teljes felbontású képeket akár 5 kép/mp sebességgel, továbbá 15,3 megapixeles fényképeket akár 7 kép/mp sebességgel is tud készíteni DX-kivágás módban. A Nikon által tervezett új Csoportos AF mező mód gyors témabemérést és jobb háttér-elkülönítést kínál olyan esetekben is, ahol a téma viszonylag kisméretű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez. Az új zár/tükörkamra mechanizmus csökkenti a rázkódást, így stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőben a nagy sebességű fényképezés közben, és lehetőség van az új elektronikus első redőny zár aktiválására is, amely minimalizálja a belső rezgéseket és csökkenti a mikroelmosódás kockázatát a finom részletek megörökítésekor. A gyorsabb képátvitel és gördülékenyebb utómunka érdekében a Nikon RAW Size S fájlformátuma gazdag tónusú, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlokat eredményez.

Moziszerű videokészítési szabadság
A Nikon D810 képességeivel rendelkező fényképezőgéppel videót készíteni lélekemelő, felszabadító élmény. Hatékony és sokoldalú eszközként a D810 még a legigényesebb filmeseket is kielégíti: teljes HD (1080p) videókat készíthet 50p/60p képkockasebességgel, figyelemre méltóan kevés képzajjal, moaréval és színhibával. A fényképezőgép FX és DX érzékelőkivágási formátumot, valamint tiszta HDMI kimenetet is kínál, ráadásul a teljes felbontású videókat a fényképezőgépben és ezzel egyidejűleg egy külső felvevőeszközön is rögzíteni lehet. Az érzékenységet ISO 64-től egészen ISO 51 200 egyenértékig lehet állítani M módban, az automatikus ISO funkcióhoz pedig be lehet állítani a használni kívánt maximális ISO érzékenységeket. A Nikon 3D zajcsökkentése visszaszorítja a véletlen zajt, a torzítást és a vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A „Zebra” mód (Csúcsfénykijelzés) pontosan megmutatja a fényképezőgép képernyőjén, hogy mely területek vannak beégve. A hangfelvétel fejlett vezérlése nemcsak a hangminőséget javítja, hanem a sokoldalúságot is növeli: a sztereó mikrofonbemenet és a hangkimenet segítségével jól elkülönülten finomhangolhatók a hangszintek akár a felvétel előtt, akár közben, továbbá ki lehet választani a hangfelvételi spektrumot (széles tartomány vagy beszédhang), és a beépített mikrofonnal történő hangfelvétel esetén mód van a szélzaj csökkentésére is.

Sokoldalú kreativitás
Bármilyen fényképezési stílust képvisel is, a D810 fényképezőgéppel tökéletesen megvalósíthatja kreatív elképzeléseit. Akár állóképekről, akár videókról van szó, a Nikon újonnan bemutatott, második generációs Picture Control rendszere értékes eszközöket kínál a felvételkészítés előtt és után egyaránt. Használatával teljes körűen szabályozni lehet az élesítést, a kontrasztot, a fényerőt, a színárnyalatot, a tisztaságot és a színtelítettséget. Az utómunka tökéletes szabadsága érdekében az új Egyenletes beállítás megőrzi az összes részletet és gazdag tónusinformációt a csúcsfényes és árnyékos területeken is, az új Tisztaság beállítással pedig pontosan szabályozható a kontraszt és elkülöníthetők a finom részletek. Felvételkészítés közben a fényképezőgép 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos, állítható színmegjelenítésű monitorán bármely irányba eltolható a színegyensúly és a fényerő, a fotós egyéni igényeinek és megszokott munkafolyamatának megfelelően. Az Élő nézet új osztott képernyős nagyítási módja lehetővé teszi a szintezés és élesség pontos ellenőrzését, ami különösen ideális például épület- vagy termékfotók készítésekor. A további kreatív képességek közé tartozik a korlátlan sorozatfelvétel, amellyel számtalan JPEG-kép készíthető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek.

Teljes Digitális Képalkotási Rendszer
A D810 látványos képalkotási képességeit tovább bővíti a Nikon teljes képalkotási rendszere. Egy ilyen nagy felbontású géphez elengedhetetlenek a csúcsminőségű objektívek: a Nikon NIKKOR objektívjeinek széles kínálatával teljes mértékben kihasználhatja a D810 fényképezőgép 36,3 megapixeles érzékelőjének képességeit. Kivételesen nagy felbontó képességüknek köszönhetően a NIKKOR objektívek bármely területen dolgozó fotós igényeinek megfelelnek. A D810 teljesen kompatibilis a Nikon piacvezető Kreatív Megvilágítási Rendszerével is, és képes együttműködni sokféle Nikon vakuval, így kreatív vakus fényképezésre nyílik mód akár a gépre szerelt, akár külön elhelyezett vakukkal.

Főbb jellemzők
Új, 36,3 megapixeles, FX-formátumú érzékelő: kimagasló részletgazdagságot és kitűnő képkivágási rugalmasságot biztosít.
Rendkívül széles fényérzékenység: 64 és 12 800 közötti ISO-tartomány, amely kiterjeszthető 32 és 51 200 közötti ISO egyenértékig.
Akár 7 kép/mp sorozatfelvételi sebesség: kompromisszumok nélküli, teljes felbontású képek akár 5 kép/mp sebességgel. 15,3 megapixeles képek akár 7 kép/mp sebességgel DX-kivágás módban.
EXPEED 4: új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét.
Vezető AF teljesítmény: a Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének alsó határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).
Csoportos AF mező mód: gyors témabemérés és jobb háttér-elkülönítés még kihívást jelentő fényviszonyok esetén is.
Többterületű D-videó: teljes HD (1080p) videók FX- és DX-formátumban 50p/60p sebességgel. Videózáskor a teljes fényérzékenységi tartomány rendelkezésre áll ISO 64-től kezdve, továbbá vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is.
RAW Size S: gazdag tónusátmeneteket kínáló, 12 bites, tömörítetlen Nikon NEF-fájlok a gyorsabb képátvitel és a gördülékenyebb utómunka érdekében.
Picture Control 2.0: a könnyebb utómunkához az Egyenletes beállítás maximális dinamikatartományt biztosít, a Tisztaság beállítással pedig a részleteket lehet finomhangolni.
Kiemelkedően éles: új zár/tükörkamra architektúra és elektronikus első redőny a lehető legélesebb eredmények érdekében.
Szabályozható színmegjelenítésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A színegyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.
Osztott képernyős nagyítás Élő nézetben: teljes pontossággal ellenőrizhető a szintezés és az élesség. A fényképezőgép „i” gombjával érhető el.
Gyors, strapabíró zár: a kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység kioldási késedelme 52 ms, standard életciklusa 200 000 kioldás, a záridő 1/8000 és 30 mp között állítható, a maximális vakuszinkron pedig 1/250 mp.
Korlátlan sorozatfelvétel: számtalan JPEG-kép készíthető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek.
Nagy kapacitású EL-15 akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítium-ion akkumulátor 1900 mAh kapacitással (7,0 V). Akár 1200 állóképet is rögzíthet1 egyetlen feltöltéssel.
Adattároló: két kártyafoglalat a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF foglalat a nagy sebességű UDMA 7 kártyákhoz, egy SD foglalat pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC és UHS-I kártyákhoz.
Tartós magnéziumötvözet váz: a D810 fényképezőgépet hatékony tömítőrendszer védi a nedvesség és a por ellen.
Vezetékes és vezeték nélkül kapcsolat: az Ethernetet és a vezeték nélküli LAN-t is támogatja. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.

Megjegyzés:
1. A CIPA-szabvány alapján.