Nikon D4s

Nikon D4s

A Nikon bejelentette új csúcs-DSLR fényképezőgépét, a Nikon D4s-t.

Szerintem sokan azt gondolhatták a D4 megérkezésekor, hogy a 16.2 megapixel kevés, és a fejlődés a képpontok számának a növekedésével jár… sőt, az elmúlt napokban még pletykaszinten fel is merült, hogy a D4s 24 megapixeles lesz. Nem.
A D4 az egyik legfontosabb profi területen fejlődött, és ez a gyorsaság.

A képpontok száma maradt 16.2 megapixel de a tuning nem maradt el. Az érzékelő natív érzékenysége ISO100 és 25600 (!) közötti, amit 4 fényértékkel, ISO 406900-ig terjeszthetünk ki. A Nikon D700 az éjszaka királya volt, a Nikon D4s az éjszaka császára lett!
A gyorsulás a D4s minden prcikájára kiterjed, amiben az új Expeed 4-es képfedolgozó processzornak fő szerepe van. Fejlődött az 51 pontos AF-rendszer is. Az új csoportos AF-mező módban a fókuszrendszer 5 AF területet figyel, ami a gyorsan mozgó vagy kisebb méretű témák követését teszi precizebbé. Az AF fejlődése kihatott a sorozatfelvétel sebességére is, mert bár maradt a 11 kép/mp maximális sebesség, ezt folyamatos fókuszálás mellett tudja a D4s, míg a D4-nél ez csak rögzített fókusszal volt lehetséges.
A gyorsuláshoz járul hozzá az új RAW Size S formátum és a Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port, ami sokkal gyorsabb képtovábbítást tesz lehetővé.

Nikon D4s Nikon D4s

Jelentős fejlődésen ment át a videorendszer is. A full HD felvételeket mostmár 50 vagy 60 kép/mp képfrissítéssel készíthetjük, és továbbfejlesztették a hangvezérlést is, amit akár felvétel közben is fionomíthatunk. Csökkenthető a szélzaj, de hangtartományt is jelölhetünk ki.

Szerintem megemlítendő még, hogy míg a korábbi szokásnak megfelelően a D4 váza magnéziumötvözetből készült, addig a D4s már teljesen fém vázat kapott. A zár maradt a 400.000 kioldásra tervezett kevlar/szénszálas kompozit zár, de az új akkumulátor (EN-El18a) a CIPA szabvány szerint a 2600-al szemben már 3020 fotóra képes.

Háááááát…. ennyi. Kéne, de a $6500-os tengerentúli ár ($500-al több, mint a D4) sejteti, hogy továbbra sem a lelkes amatőrök játékszere lesz. Ha minden igaz március elején kerül a a Nikon Pro boltok polcaira.

Nikon D4s főbb jellemzők
- 16.2 megapixeles, full frame (36×24 mm) CMOS érzékelő
- ISO100-12800 érzékenység, kiterjeszthető 409600-ig
- Expeed 4 képfeldolgozó processzor
- 51 pontos, továbbfejlesztett AF-rendszer csoportos AF funkcióval
- 11kép/mp sorozatfelvétel folyamatos fókuszálással
- RAW és Raw Size S nyers formátum
- Full HD ( 1920×1080 képpontos ) videofelvétel 50p/60p képfrissítéssel
- Tömörítetlen HDMI-kimenet
- 3.2″ LCD 921.000 képponttal
- Időjárásálló fém váz
- 400.000 kioldásra tervezett kevlar/szénszálas kompozit zár
- Compact Flash és XQD dupla kártyafoglalat
- Gigabit Ethernet port
- Új, EN-EL18a akkumulátor

További képek
Nikon D4s Nikon D4s

Nikon D4s

Nikon D4s

Részletesen:
ELSŐPRŐ LENDÜLET VAGYOK

A legjobb képalkotó eszköz újabb lépést tett előre – a Nikon bemutatta új, FX formátumú csúcsmodelljét: D4S

Amszterdam, Hollandia, 2014. február 25. A Nikon ma bejelentette új, 16,2 megapixeles, FX formátumú csúcsmodelljét, a D4S fényképezőgépet – a hivatásos fotósok első számú eszközét.

A legfejlettebb képalkotó eszköz továbblépett: a méltán elismert Nikon D4 utódaként megjelent D4S minden eleme a kivételes képeket és a hihetetlen sebességet szolgálja. A kibővített ISO-tartomány és az EXPEED 4 képfeldolgozás új távlatokat nyit a gyenge fényben történő fotózásban, így a D4S egyszerre mestere a sötétségnek és a világosságnak. A továbbfejlesztett AF-teljesítmény hatékonyabb élességbemérést és -követést kínál 11 kép/mp sebességgel, az új Csoportos AF mező módnak köszönhetően pedig sokkal finomabban állítható az AF mező. A Nikon által használt RAW Size S fájlformátum felgyorsítja a fájlok hálózati továbbítását, az ultramagas adatsebességet pedig Gigabit 100/1000TX Ethernet-port teszi elérhetővé.

Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere a következőket mondta: „A D4 elképesztő sikerére alapozva létrehozott D4S új teljesítménykategóriát teremt. A hivatásos fotósoktól kapott értékes visszajelzések alapján a Nikon mérnökei számos fejlesztést valósítottak meg, amelyek valódi előrelépést jelentenek a sportfotózás, a sajtófotózás, illetve a természetfotózás területén kiélezett versenyt folytató szakemberei, továbbá mindazon komoly fotósok számára, akik fényképeik kifejezőképességének fokozására törekednek. Rendelkezik mindazzal a tudással, amellyel megoldhatók a komoly fotósok számára legnagyobb kihívást jelentő helyzetek is, így a D4S segítségével mindig felkészült lehet.

Sikerre alapozva
Az elődje által már feszegetett határokat átlépve a D4S új távlatokat nyit a nagy sebességű professzionális képrögzítés területén. A fényképezőgép megújult érzékelője felülmúlhatatlan képminőséget kínál, a kibővített ISO 100–25 600 tartomány pedig akár az egyedülálló 409 600-os egyenértékig is kiterjeszthető. A Nikon új EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesítményét: jelentősen javítja a képalkotást és fokozza az ISO-teljesítményt. Valódi mester sötétben és bőséges fényben egyaránt: kifinomult lokális zajcsökkentés, élesítés és tónusszabályozás garantálja, hogy a D4S kiemelkedően teljesít a „piszkos”, gyenge megvilágítású helyzetekben is – amilyenekkel számos sport- és sajtófotós szembesül. A sorozatfelvétel 11 kép/mp-es sebességét nem csökkenti sem az ISO-beállítás, sem az alkalmazott objektív, a képrészletek pedig élesek és kivételesen jól definiáltak maradnak bekapcsolt Zajcsökkentő szűrő esetén is. A D4 modellhez hasonlóan a D4S is képes a csúcsteljesítményre az elképzelhető legnagyobb kihívást jelentő körülmények között. A fényképezőgép időjárásálló vázának anyaga fém, és a Nikon külön figyelmet szentelt a kezelést megkönnyítő apró részleteknek: a gombok új elrendezése és az áttervezett formájú vezérlőgombok segítik a nedves környezetben történő használatot, emellett a fényképezőgép új hüvelyk- és középsőujj-támasszal, valamint jobban illeszkedő markolattal büszkélkedhet.

Teljes sebesség – nincs megállás
A D4S minden eleme a sebességről szól. Az adatátvitel és a hálózat sebessége ugyanolyan fontossá vált, mint a megapixelek száma vagy az ISO-beállítások, a D4S pedig minden területen jól teljesít. A bekapcsolt automatikus élességkövetés mellett elérhető képkészítési sebesség 10 kép/mp-ről 11 kép/mp-re nőtt, így a D4S a Nikon által valaha gyártott leggyorsabb automatikus élességállítású, digitális tükörreflexes fényképezőgép. A gépben Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port található, az új RAW Size S lehetőség pedig gyorsabb képtovábbítást tesz lehetővé. Ha az ezredmásodpercek is számítanak, a zár mindössze 42 ms-os késedelme helyzeti előnyhöz juttatja, hiszen a kép a pislogásnál is gyorsabban készülhet el. A teljesen új zár- és tükörmechanika csökkenti a tükör által keltett rezgést, ami nagy sebességű fényképezéskor is stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőn.

Jobb a legjobbnál: továbbfejlesztett AF
A D4S új szintre emelte a Nikon eleve elismert 51 pontos AF rendszerének kategóriaelső pontosságát és használhatóságát. A javított élességrögzítés mellett kibővített „Tárolás tájolás szerint” funkciót, valamint új korlátozásbeállításokat tesz elérhetővé az AF-módban – a D4S vadonatúj Csoportos AF mező módot kínál. A Csoportos AF mező sokkal finomabb szabályozást tesz lehetővé az automatikus élességállítási mező területén, és folyamatosan figyel öt különböző AF-területen, amelyek a kompozíció igényeinek megfelelően mozgathatók az 51 pontos mezőn belül. Ez fényképezési módban lehetőséget ad gyorsan mozgó témák elképesztő precizitású élességkövetésére még nagy távolságból is, továbbá jelentősen javítja a témabemérés és a háttér-elkülönítés hatékonyságát olyan esetekben, ahol a téma tárgya viszonylag kisméretű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez. A D4 gépéhez hasonlóan a D4S AF rendszere is konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).

Fejlettebb többterületű D-videó funkció
Különböző körülmények közötti filmfelvételhez a Nikon D4S közvetítésre alkalmas minőségű videórögzítést kínál számos választható képformátumban, továbbá olyan új kezelési funkciókat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a felvételek beállításainak filmezés közbeni megadását, illetve a hangfelvétel minőségének javítását. D-videókat 50p/60p sebességgel is képes rögzíteni, lehetőség van az érzékenység beállításával maximális ISO-értéket választani M módban, emellett kiválasztható az érzékelő képkivágási formátuma, szabályozható a motoros rekesz, és rögzíthető a záridő. Mindemellett a Nikon 3D zajcsökkentése elnyomja a véletlen zajt és a zajból származó vibrálást a nagy érzékenység mellett készített felvételeken. A D4-hez hasonlóan a D4S is háromféle érzékelői képkivágási formátumot kínál – FX, DX és natív (kb. 2,7x) kivágást –, továbbá teljes felbontású HDMI-kimenetet külső eszközök csatlakoztatásához. Képes egyidejűleg rögzíteni teljes felbontású HD videókat a fényképezőgéppel és HDMI-kapcsolattal bekötött külső felvevővel. (A biztonságos csatlakozás érdekében HDMI-kábelkapocs is található a fényképezőgép csomagolásában.) A hangrögzítés is fejlettebb lett a hangvezérlési lehetőségek bővülésével, például elérhetővé vált a hangtartomány kiválasztása (széles/beszédhang), a szélzaj pedig csökkenthető a beépített mikrofonnal felvett hangok esetében.

Főbb jellemzők
Átdolgozott, 16,2 MP-es, FX formátumú érzékelő: kimagasló képminőséget és kitűnő képkivágási rugalmasságot biztosít.

Lenyűgöző fényérzékenység: ISO 100–25 600 tartomány, amely 409 600 egyenértékig kiterjeszthető.

11 kép/mp bekapcsolt AF esetén: a D4 képességeit is meghaladó 11 kép/mp képrögzítés FX formátumban AE/AF mellett.

EXPEED 4: a fényképezőgép általános teljesítményét új szintre emeli.

A Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszer: konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállításhoz, érzékenységének határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).

Fejlettebb AF: javított élességrögzítés, új AF-módbeli korlátozásbeállítások, valamint az új csoportos AF mező mód.

Többterületű D-videó: mind FX, mind DX formátumban képes teljes HD (1080p) videót rögzíteni 60p, 50p, 30p, 25p vagy 24p sebességgel. Három érzékelői képkivágási formátumot (FX, DX és kb. 2,7x-es natív kivágást) kínál, valamint teljes értékű HDMI-kimenetet. Videórögzítéskor ISO 200-tól elérhető fényérzékenység-tartomány, valamint vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is. A Nikon által kínált 3D zajcsökkentés leszorítja a véletlen zajt, és a fényképezőgép kifinomult hangerő-szabályozási beállításokat is kínál.

Tartós technika: időjárásálló, teljesen fémből készült váz.

Adatsztráda: Gigabit 1000TX/RAW Ethernet-port és a RAW Size S fájlformátum villámgyorssá teszi a képek továbbítását. Kompatibilis a Nikon WT-5 vezeték nélküli jeladóval.
Állítható színmélységű monitor: tükröződésgátlós, 8 centiméteres, kb. 921 000 képpontos LCD-monitor, amely lehetőséget ad a színeltolás és a fényerő tetszőleges módosítására.

Gyors és tartós zár: kevlár/szénszál anyagú záregység 42 ms zárkésedelemmel, szabvány szerinti 400 000 kioldásos élettartammal és 1/8000-től 30 mp-ig terjedő záridőtartománnyal, akár 1/250 mp-es vakuszinkronizációval. Új zár- és tükörmechanika biztosít stabil keresőképet és minimális elsötétedést nagy sebességű sorozatfényképezésnél.

Célpont-fehéregyensúly mérése: könnyedén bemérhet kézi, előre beállított fehéregyensúly-adatokat a képen belül kijelölt terület alapján – a bemért terület a kép nagyítása esetén is megmarad, és egymás utáni adatbemérés is lehetséges.

Nagy kapacitású EL-18a akkumulátor: rendkívül helytakarékos és könnyű lítium-ionos (10,8V) akkumulátor 2500 mAh kapacitással.

Adattároló: két kártyanyílást tartalmaz – egy a nagy sebességű CF (UDMA 7) kártyákhoz, egy pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású XQD-kártyákhoz.