Első benyomás: Sony HDR-PJ740

Szöveg és video: Palatinus Zsolt

Aktuális tartóstesztünk résztvevője a Sony amatőr videokameráinak a csúcsa, a Sony HDR-PJ740. Ez a kamera a sikeres HDR-CX700 utódja. Mivel az előd igen jó paraméterekkel és képminőséggel rendelkezett, komoly elvárásaink vannak a HDR-PJ740-el szemben is.
Két jelentős újítás történt a HDR-PJ740-es modellben. Egyik a teljesen egyedi képstabilizáló rendszer, a másik a beépített projektor.

Sony HDR-PJ740

Forradalmian új képstabilizátor (Balanced Optical SteadyShot)
A Sony által kifejlesztett új módszer lényege, hogy nem csak egy lencsetagot használnak képstabilizálásra, hanem az egész objektív-képérzékelő párost egy rendszerként mozgatják.
Ez elölről nézve elég furcsának tűnik, mivel olyan, mintha „lötyögne” belül az objektív. Viszont a végeredmény nagyon meggyőző, mert kézből – akár séta közben is (!) – használható, stabil anyagot tudunk készíteni, amely a visszajátszáskor nem fog szédülést okozni a nézőkben.

Beépített projektor
A Sony már tavaly is beépített projektort két felsőbb kategóriás kamerájába, viszont az idei kínálatában már minden kategória – akár a belépő szintű is – megvásárolható projektorral.
Természetesen a drágább kamerákba erősebb fényű, jobb projektorok kerülnek, így a HDR-PJ740 is egy ilyennel büszkélkedhet.

Ami minket elsőként érdekelt, az a HDR-PJ740 forradalmi képstabilizátora, így a tesztelést is ennek kipróbálásával kezdtük.
Csak pár napja van nálunk a kamera, ezért kellő időt még nem tudtunk a tesztelésével tölteni, így most csak egy rövid első benyomást tudunk leírni.

A „tesztkörnyezet” a HDR-PJ740 önmagában, állvány, stabilizáló eszköz, külső mikrofon, stb. nélkül. Próbáltuk séta közben mozgó témára, valamint állva és guggolva is közeli témákra, makrókra. Mindent szigorúan csak kézből, hogy lássuk mire képes a stabilizátor.

Csináltunk egy-két, mostanában népszerű vízszintes kameramozgást is, amely normál esetben kézből ritkán sikerül jól. Az első benyomások alapján meg kell állapítanunk, hogy a mindennapi használatra teljesen tökéletes a HDR-PJ740 új fejlesztésű képstabilizátora.
Természetesen lehet ennél jobb, még stabilabb eredményt elérni, de ahhoz már állvány, vagy valamilyen külső stabilizáló eszközre lesz szükségünk.
A képminőség nagyon meggyőző, talán mintha még az előd HDR-CX700-énál is jobb lenne.

Az alábbi videón például a tesztalanyunk nyakában lévő kendő varrása és anyagmintája is igen szépen látható. ( Tudom a videó nem tökéletes, mert azt szokták mondani, hogy látszódjon az alany szeme – sőt az legyen éles – amit nekem nem sikerült megvalósítanom. )

Az autófókusz elsőre lassabbnak tűnik, mint a HDR-CX700 esetén, de ez lehet, hogy csak a rövid tesztidő miatti helytelen beállításnak köszönhető. Erre még visszatérünk a további tesztek alatt, mert elvileg ennek gyorsabban kell működnie. Ezen felül meg fogjuk vizsgálni még a projektor használhatóságát, valamint a normál, vagy az annál kevesebb fényben készített videók minőségét is.

Pár szóban összefoglalva az első benyomásunk nagyon pozitív. Kiemelkedő képminőség és egy nagyon fejlett, kifinomult stabilizátor a HDR-PJ740 legfontosabb elemei, melyek nem csak amatőr, de haladó felhasználásra is alkalmassá teszik a kamerát.

[ Sony HDR-PJ740 adatlap ]