Canon EOS 7D Mark II

A Canon bemutatta az EOS 7D Mark II-t! Úgy gondolom nagyjából, hogy ez az év eseménye fotós szemmel nézve. Igen, van élet a full framen túl is… és a Nikonosoknál is újra felcsillan a remény csillaga.

EOS 7D Mark II

Már a nyár elején tudtuk, hogy nem csak pletyka. Tavalyra vártuk, de 2014 lett belőle, és mostmár mindegy is. Itt van a cropos gépek csúcsa Canon tálalásban, az EOS 7D Mark II!
Úgy néz ki, hogy az EOS 7D Mark II az lett, amit egy csúcscropos géptől elvárunk, profi gép “kis” (természetesen full framehez mérten) érzékelővel.

Kezdjük a külsővel! Vérbeli profi, magnéziumötvözet, időjárásálló váz, ami érzésre és minőségre is tartósságot és robosztusságot sugároz. Ezzel biztos nem lesz gondja a 7D-hez szokott kezeknek.

EOS 7D Mark II EOS 7D Mark II

Az érzékelője 20.2 megapixeles (nem tudni, hogy “rokonságban” áll-e a 70D-jével), amihez 2db Digic 6 képfeldolgozó processzort kapott, és innentől kezdve mindenki megnyugodhat, az EOS 7D Mark II villámgyors DSLR lett.
A sebesség jeles bizonyítéka a 10kép/mp sorozatfelvétel, ami a pro felső kategória sajátja volt eddig. Az érzékenység ISO 100 és 16000 közötti, ami felfelé ISO 51200-ig bővíthető.

A 7D Mark II teljesen új fókuszrendszert kapott. Az EOS 70D-ben megismert Dual Pixel CMOS AF technológiájú rendszer itt 65 pontos, ezek mindegyike kereszt típusú, a középső pedig duplakereszt típusú, és ez -3Fé-ig működőképes marad. A fókuszrendszer rendszer iTR témakövető technológiát is tudja, melyekkel színeket és arcokat tud követni. A fókuszrendszert a teljesen új, 150.000 pontos RGB+IR fénymérési rendszer támogatja, ami látható fénytartományon kívül az infravörös fényt is érzékeli.

A Canonok jó ideje már felső belépőszinttől jeleskedtek a videofelvételben, az EOS 7D Mark II hozza azt, amit egy csúcsgéptől 2014-ben elvárhatunk. Full HD videofelvétel akár 60 képkocka/mp sebességgel, és az új fókuszrendszernek köszönhetően pedig a fókuszálás és a témakövetés is új szintre emelkedett. A HDMI kimeneten akár tömörítetlen videó jelet is küldhetünk külső rögzítőre.
Videózáshoz fontos extra, hogy külső mikrofon és fejhallgató csatlakozást is kaptunk.

EOS 7D Mark II EOS 7D Mark II

A Canonosoknak feltűnhet az újratervezett üzemmód választó tárcsa, amit csak a közepén található gomb lenyomása után állíthatunk.

Természetesen profi géphez dupla memóriakártyfoglalat jár, ami nagyon helyesen itt egy Compact Flash és egy SD nyílást jelent. CF esetén UDMA7-et, SD esetén pedig UHS-I szabványt is támogat a 7D Mark II.

A fontos “apróságok” közül kiemelném, hogy a zárszerkezet 200.000 expozícióra lett tesztelve, az LCD 3.2″ és a kereső természetesen 100%-os lefedettséget nyújt. Az LP-E6N akkumulátorral kb. 670 képet készíthetünk egy töltéssel.
A 7D Mark II beépített GPS-t kapott, így képeinkről mindig tudhatjuk, hogy pontosan hol készültek.

A várva-várt csúcsgép novemberben kerül a boltokba, a tengerentúlon $1800-os áron, ami nálunk várhatóan sajnos nagyjából 550-600e Ft-ot jelenthet.

EOS 7D Mark II EOS 7D Mark II

Remélem, hogy kellő méretű a “tockos” a Nikon részére, hogy ne nagyon halogassa a D400 (vagy az egyéb nevű D300s utód) megjelenését, mert van igény a profi cropos gépekre.

Főbb jellemzők:
- Szigetelt, időjárásálló, magnéziumötvözet váz
- 20.2MP APS-C méretű érzékelő
- ISO 100-16000 érzékenység, kiterjeszthető 51200-ig
- 65 pontos AF rendszer, mind a 65 pont kereszttípusú, a középső dupla kereszttípusú
- Dual Pixel CMOS AF
- Dupla Digic 6 képfeldolgozó processzor
- 150.000 pontos RGB+IR fénymérési rendszer
- 10kép/mp sorozatfelvétel
- Full HD 1080/60p videofelvétel
- Mikrofon és fejhallgató csatlakozás
- Tömörítetlen videojel kimenet HDMI-n keresztül
- Servo AF videofelvétel közben
- 100% lefedettségű optikai kereső
- 3.2″ LCD 1.040 millió képponttal
- Beépített GPS
- 200.000 expozícióra tervezett zárszerkezet
- Compact Flash és SD dupla kártyafoglalat
- Új akkumulátor (LP-E6N)

EOS 7D Mark II bemutatókCanon Ausztrália: Első teszt

Canon EOSMovie