Canon EOS 6D

Update1: Mintaképek a cikk végén

A Canon ma bejelentette az EOS 6D-t, új, “kategóriabelépő” full frame ( teljes méretű érzékelős ) tükörreflexes fényképezőgépét.
Canon EOS 6D Canon EOS 6D

Reméljük a Photokina 2012 sok kellemes meglepetést tartogat még a számunkra! Múlthéten megérkezett a Nikon belépő FX fényképezőgépe, a D600, most “követi” a Canon az EOS 6D-vel… és előreláthatóan érkezik a Pentax full frame fényképezője is, a Pentax K-3.

A belépő teljesméretű képérzékelős EOS 6D mindenképpen csak a Canon full frame-es gépeihez képest belépő. Csakúgy, mint a Nikon D600 esetében, itt is egy haladó fényképezőgépet kapunk, kategóriájában kedvezőbb áron.

Az EOS 6D 20.2 megapixeles CMOS érzékelője teljes méretű ( 36 x 24 mm ), új fejlesztés. A képek feldolgozásáért ugyanaz a Digic 5+ képfeldolgozó peocesszor felel, az amit az EOS 5D Mark III-ban is találhatunk. A gép érzékenysége ISO100 és ISO25600 között változtatható alapértékeken, de szükség esetén kiterjeszthető ISO50-ig és ISO102400-ig.
Az első jel, ami arra utalhat, hogy “belépőszintű” a fényképezőgép, hogy csak 11 pontos az autófókusz rendszere ( bár -3Fé értékig használható ). Sorozatfelvétel eseténben is valamelyest csökkent az 1 másodperc alatt készíthető képek száma az EOs 5D Mark III-hoz képest, az EOS 6D-vel 4.5 képet készíthetünk másodpercenként.

Talán először a Canon DSLR kínálatában Wi-Fi és GPS-t is beépítetten találunk a fényképezőgépben. A Wi-Fihez hamarosan érkezik Androidra és iOS-ra is a Canon EOS szoftver, amivel okostelefonunkról élőképen keresztül vezérelhetjük fényképezőgépünket.

Másik “csökkentést” a kereső kapta, mert csak 97%-os a lefedettsége, de az LCD a jól ismert 3″-os, 1.040.000 képpont felbontású.

Videó tekintetében az EOS 6D hozza ami elvárható tőle, 1920×1080 Full HD felbontáson 30/25/24 képkocka/mp sebességgel. 1280×720 HD felbontás esetén akár 60/50 képkocka/mp sebességgel is videózhatunk.

Canon EOS 6D Canon EOS 6D

Az EOS 6D-ben nincs beépítet vaku, a zárszerkezetet 100.000 expozícióra tervezték, illetve a szigetelt váz is “csak” részben magnézium ötvözet, részben polikarbonát, viszont így a gép súlya akkumulátorral csak 770g ( az 5D Mark III 950g-jával szemben ).

El kell tudnunk könyvelni, hogy a kedvezőbb ár bizonyos tekintetben kompromisszumokra késztet, de így a profi full frame DSLR-ek árának 2/3-áért ( legalábbis az USA-ban ) élvezhetjük a nagy méretű érzékelő előnyeit.

Egyenlőre még nem tudjuk, hogy mikor lesz kapható az EOS 6D, de az árát (legalábbis a tengerentúlit ) már tudjuk. Odaát $2100-ba fog kerülni, ami nagyon valószínűvé teszi, hogy nálunk a Nikon D600-hoz hasonlóan 650-700e Ft körüli áron fog forgalomba kerülni.

Canon EOS 6D főbb jellemezők

  • 20.2 megapixeles full frame CMOS érzékelő ( 36 x 24 mm )
  • Könnyű, szigetelt váz
  • Max. érzékenység ISO 25600 ( kiterjeszthető ISO102400-ig )
  • 11 pontos AF-rendszer ( -3Fé értékig használható )
  • 1920×1080 Full HD videofelvétel
  • Beépített GPS
  • Beépített Wi-Fi
  • HDR mód

Részletesebben…

Budapest, 2012. szeptember 17. – A Canon ma megjelentette a fényképezés komoly rajongóinak szánt legújabb EOS DSLR fényképezőgépét – az EOS 6D-t. Az EOS 60D-hez hasonló méretű és súlyú EOS 6D a világ legkisebb és legkönnyebbi DSLR-gépe, amelyben teljes képmezős CMOS-érzékelő található, így utazáshoz, portré- és tájképfotósok számára egyaránt ideális. A modell új belépési pontot jelent a Canon teljes képmezős kínálatába, és tökéletes választás azok számára, akik jobban kézben akarják tartani a mélységélességet, vagy éppen az EOS rendszer nagylátószögű EF objektívjeinek bőséges választékával kívánják maximalizálni felvételeik hatásosságát.
Az EOS 6D egy nagyteljesítményű, teljes képmezős képfeldolgozó rendszert alkalmaz és alacsony megvilágításnál is kiváló teljesítményt nyújt – mindezt kompakt robusztus, könnyű kivitelben. Az EOS-modellek közül elsőként Wi-Fi-ii és GPS-iii kapcsolatot is kapott a készülék helyett fényképezőgép, így a fényképészek menet közben készíthetik el lenyűgöző képeiket, láthatják el helyadatokkal és továbbíthatják azokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy számítógépre, a felhőbe vagy okostelefonokra.

Canon EOS 6D Canon EOS 6D

Nagyszerű képek minden körülmény között
Az EOS-innováció 25 évét hasznosító EOS 6D egy újonnan tervezett, 20,2 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelőt kapott, amelynek képeiből akár poszterméretű nyomatok is készíthetők, illetve bátran vághatóak a minőség feladása nélkül. A natív 100–25600 (50–102400-ra kiterjeszthető) ISO-tartomány szintén minden eddiginél egyszerűbbé teszi az éles, természetes képek készítését majdnem teljes sötétségben is.
Az új, 11 pontos AF-rendszer is az eddigi legjobb teljesítményt kínálja alacsony megvilágításnál az összes valaha készült Canon AF-rendszer közül. Az akár -3 Fé (a telihold fényének megfelelő) megvilágításban is működő fókuszálással a tárgyak a legnagyobb kihívásokat támasztó fényviszonyok közepette is fókuszban tarthatók – vagyis éjjel is szabadon készíthetők tájképek vagy portrék, és kapható el a kompozíció valódi atmoszférája, minimális zaj mellett.

Maximálisan kiélhető kreativitás
A teljes képmezős érzékelő alkalmazásával jobban kézben tartható a mélységélesség a portréknál: könnyebben kiemelhető a téma a látványos, elmosott háttérrel. Az EOS 6D-vel kiaknázható a nagylátószögű EF objektívek teljes potenciálja és egy hatalmas tájkép minden apró részlete rögzíthető a 8-tól 800 mm-ig terjedő gyújtótávolságú modellekkel. A nagyteljesítményű DIGIC 5+ képfeldolgozás egy sor automatikus módot és kreatív felvételi funkciót kínál a teljes kézi vezérlés mellett, hogy maximális rugalmasságot biztosítson a felhasználók legszélesebb köre számára.
Az EOS 6D speciális funkciók bőséges tárházával segíti a fényképészeket a kiemelkedő minőségű tájképek és portrék készítésében. HDR módban bonyolult megvilágítási helyzetekben is megragadhatók mind a csúcsfények, mind a sötétebb részek, a Többszörös expozíció funkcióval pedig akár 9 felvétel is készíthető egyetlen képre a fényképezőgépen belül, drámai hatást elérve a végső képen. A csendes mód visszafogottabb működést tesz lehetővé például portré- vagy esküvői fényképezéshez, az egytengelyes elektronikus horizont (vízszint) pedig a keresőben és az LCD-kijelzőn is megjeleníthető, garantálva, hogy a kép komponálásakor a horizont vízszintes legyen.

Megosztásra készült
Az EOS gépek közül elsőként beépített Wi-Fi kapcsolatot tartalmazó EOS 6D-vel a fotósok a felvétel elkészülte után azonnal megoszthatják képeiket. A képek továbbíthatók vezeték nélkül külső tárolóeszközökre, feltölthetők a Facebookra és a YouTube-ra, vagy éppen vezeték nélküli kapcsolaton keresztül ki is nyomtathatók egy Wi-Fi-s Canon-nyomtatón. A filmek és képek megtekinthetők a DLNA-ra felkészített HDTV-ken is – a nagy képernyőn kiváló minőségben megjelenítve. Egy vezeték nélkül csatlakozó okostelefon használható a fényképezőgép távvezérlésére is, a felvétel és a fókusz beállításainak módosítására, majd a kioldó távoli elsütésére és a felvett kép megtekintésére is.
Az EOS 6D beépített GPS-ével a képekhez hozzákapcsolhatók a földrajzi adatok még a felvétel közben. A GPS naplózási funkciót bekapcsolva az utazók pontosabb képet rögzíthetnek az útjukról és a mellékelt Map Utility szoftverrel meg is jeleníthetik azt.

Robusztus, intuitív kialakítás
Mindössze 144,5 x 110,5 x 71,2 mm-es méretű és 770 gi súlyú EOS 6D az eddigi valaha készült legkompaktabb teljes képmezős DSLR. Por- és cseppvédett, magnéziumötvözet váza robusztus védelmet biztosít, a gombok elrendezése pedig természetesen kézreálló, ösztönösen kezelhető. A fényképészek megkapó részletességgel és természetes színekkel nézhetik meg felvételeiket a nagy, remek felbontású, 7,7 cm (3,0”) átmérőjű Clear View LCD-képernyőn, amely egy továbbfejlesztett tükrözésgátló bevonatot kapott, hogy ragyogó napsütésnél és extrém szögekből is jól látható legyen.
Az új BG-E13 akkumulátortartó markolat extra tápellátást biztosít a hosszabb fotózásokhoz, ugyanakkor megkönnyíti a felvételt mind függőleges, mind vízszintes irányban. Két LP-E6 akkumulátorral használva az akkumulátortartó markolattal megduplázható a készíthető felvételek száma, de a nagyobb kényelem és rugalmasság érdekében ceruza- (AA-) elemekkel is használható.

Canon EOS 6D bemutató

EOS Movie: Deep Green

Canon EOS 6D mintaképek ( Az eredeti méretért jobb egérgomb katt+megnyitás új ablakban! )
Canon EOS 6D

Canon EOS 6D

[ Canon EOS 6D mintaképek ]