Canon EOS 3D

Lehetséges, hogy Canon EOS 3D lesz a Nikon D800 nagyfelbontású ellenfele? A pletykák szerint még négy új cserélhető objektíves fényképezőgépet várhatunk a Canontól 2012-ben.

Canon EOS 3D

Nem mennék vissza a kőkorszakig, csak az EOS 5D Mark II és a D700 megjelenéséig. A megapixel háború mindig is folyt, és valószinűleg ez így is lesz a jövőben is.
Az EOS 5D Mark II a D700 majdnem dupla felbontásával jó nagy sokk volt a Nikonnak. A D3x megjelenése egy hangyányit enyhített a feszültségen, bár a megcélzott felhasználók a több, mint kétszeres ár miatt nem ugyanonnan kerültek ki, mint az 5D Mark II vagy a D700 esetében.
Most a Canon járt így, a Nikon a D800 majd dupla akkora felbontásával “verte tisztességesen orrba” az EOS 5D Mark III-at.

Mivel a Canonnak most nincs igazán “nagyfelbontású” DSLR-je várható, hogy meg fog jelenni valamivel. A japán CAPA fotósmagazin szerint az új nagyfelbontású gép az EOS 3D lesz. Árban nem igazán tudom hova pozicionálják, mert a spekulált specifikáicóban a 4K-s videófelvétel vagy a hiánya szerintem komolyan módosíthat az áron.

Canon EOS 3D főbb jellmezők

 • EOS 1D “osztályú” váz
 • Full Frame, 30+ megapixel felbontás
 • 61 pontos AF-rendszer ( az EOS 1D X-ből )
 • Dupla Digic 5+ képfeldolgozó processzor
 • 6kép/mp sorozatfelvétel
 • Elképzelhetően az első 4K-s videofelvétel

A Canonnál spekulációra ad okot az EOS 7D és az EOS 60D körül kialakult képzavar. Az EOS 7D megjelenésével az addig felépített “rangsor” megborult. Az EOS 60D kicsit mostohára sikeredett a Canonosok szerint, mert a lényegében ( a nagyobb felbontás és a videofelvétel ellenére is ) az EOS 50D-hez képest szinte visszalépés történt, hogy az EOS 7D jobban beleférjen a termékskálába. Természetesen a “zavarkeltésbe” a Nikon is beszált, amikor megjelent a D7000-el, de ez egy másik történet lesz.

A pletykák eléggé zavarosak, sem az EOS 7D utódjáról, sem az EOS 60D utódjáról nem volt eddig értékelhető hír. A japán CAPA ezen a téren is sejteni vél valamit, mégpedig azt, hogy az EOS 60D-nek lesz tisztességes utódja ( talán ezért lehetséges, hogy a Canon firmware frissítést készít az EOS 7D-hez, ami jelentős módosítást hoz a gép tulajdonosai számára, és segíti a gép “túlélését” ), az EOS 70D képében.

Canon EOS 70D főbb jellmezők

 • Kompakt magnézium váz ( 60D/7D méretű )
 • Az EOS 7D-nél gyorsabb és jobb AF rendszer
 • 22 megapixel felbontás
 • Digic 5+ képfeldolgozó processzor
 • 19 pontos AF-rendszer
 • 6kép/mp sorozatfelvétel
 • Kihajtható/dönthető LCD

A harmadik gép várhatóan, a pletykákban egyre többet megjelenő, belépőszintű Full Frame Nikon D600 konkurenciájaként fog megjelenni, ami az EOS 5D Mark II “egyenesági utódja” lesz.

A negyedik cserélhető objektíves gép pedig a Canon Milc-e, vagyis cserélhető objektíves kompaktja lesz. Az eladások szerint a nálunk jobb gazdasági helyzetben levő országokban komoly szeletet hasítanak ki ezek a kompaktok a fényképezőgépek piacából és a Canon sem fog kimaradni ebből. Egyenlőre még nem tudhatjuk, hogy a kivárás taktikája kedvez-e nekik vagy sem, de lassan ez is ki fog derülni.

Azt hiszem van miért izgulniuk a Canonosoknak. Legrosszabb esetben a nyár végén kiderül mit tartogatnak még ebben az évben a számunkra.

[ via Canonwatch és CanonRumors ]