Canon 10-18mm IS STM és 16-35mm f/4L IS

Kicsit megkésve írunk róla (főleg, hogy ott lesznek a május 22-ei bemutatónapunkon), de a Canon két új ultranagy látószögű objektívet jelentett be, a EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-et és a EF 16-35mm f/4L IS USM-et.

EF-S 10-18mm f/4,5-5,6 IS STM
A Canon “gazdaságos” nagylátója lesz (APS-C méretű érzékelős DSLR-ekre). Igazi meglepetés, hogy elsőként gondol gyártó a szűk költségvetésűekre ultranagy látószögű objektívvel.
A specifikációk alapján optikailag jól kitalált objektív (14 lencse 11 csoportban, aszférikus és UD lecncsetagokkal, Super Spectra bevonattal) csak a “házban” lesz gazdaságos, amit talán csak a műanyag bajonettre meg a 7 lameláás blendére lehet érteni, minden más tekintetben kimagasló ár/értéket fog képviselni.
Csak információként jegyzem meg, hogy a Canon eddigi “megfizethető” ultranagylátója, a 10-22mm f/3.5-4.5 USM 13 lencsét tartalmaz 10 csoportban, viszont az új 10-18mm IS STM stabilizátort és gyors illetve halk STM fókuszmotort is kapott.
Azt hiszem ezek és az ár kárpotolnak a lehelettel gyengébb fényerőért.

10-18mm IS STMA 10-18mm IS STM május végén kerül a boltokba Európában 280 eurós áron, ami bizony 100.000Ft alatti magyar árat sejttet (ami a 10-22mm-es árának nagyjából a fele)… Örülünk, Vincent? Örülünk biza!

[ 10-18mm IS STM mintaképek ]

10-18mm IS STM jellemzők
Kompakt és könnyű, különösen nagy látószögű zoomobjektív
Kompakt és könnyű (240 g-os) kivitelének köszönhetően utazáshoz ideális. A 10-18 mm-es, ultranagy látószögű zoomobjektív segítségével még több minden fér el a képeken – még akkor is ha a fotózandó tárgyhoz közel állsz –, így hátralépés nélkül foghatsz be még nagyobb területet. Az APS-C méretű érzékelős EOS DSLR fényképezőgépekhez tervezett zoomobjektívek segítségével a tájképek, városképek és az égboltról készült képek még hatásosabbak, ráadásul a nagy belső terek és épületek is könnyedén megörökíthetők.

Egyenletes és szinte hangtalan léptetőmotoros fókuszálás videokészítés közben
Az STM (Stepping Motor Technology, léptetőmotoros technológia) segítségével a mindig éles, kiváló minőségű videók készítése rendkívül egyszerű. Mivel stabil és szinte hangtalan folyamatos fókuszálást tesz lehetővé, videóid egyenletesek lesznek, hangfelvételeiből pedig csak háttérzaj hallatszódik, nem pedig a fókuszáló motor zaja. A képstabilizátor a kézi videokészítés közben ellensúlyozza a mozgást.

Tűéles képek a 4 fokozatú Képstabilizátorral
Az EF-S 10-18 mm f/4,5-5,6 IS STM segítségével minden helyzetben stabilabb felvételek készíthetők, különösen a gyenge megvilágítás mellett történő kézi felvételkészítés során. Az objektív 4 fokozatú optikai képstabilizátorral rendelkezik, így gyenge megvilágítás mellett is kiváló fényképek örökíthetők meg, valamint a videorögzítés is stabilabb.

Kiváló képminőség
A kifejezetten digitális fényképezéshez tervezett objektív aszferikus és UD lencsetaggal rendelkezik, amely korrigálja a képeket esetlegesen elrontó szférikus és színhibákat. Az objektív Super Spectra bevonattal is rendelkezik, amely segít a megfelelő színegyensúly és nagy kontraszt elérésében csakúgy, mint a becsillanás és a szellemképek megakadályozásában, így a fényviszonyoktól függetlenül gyönyörű felvételeket készíthetsz. Az opcionális, különleges napellenző tovább csökkenti a becsillanás lehetőségét.

0,22 m-es minimális fókusztávolság
A fókusztávolság mindössze 0,22 m, így közelebb kerülhetsz témáidhoz, miközben továbbra is élvezheted a különösen széles látómezőt.

Vedd kézbe az irányítást a kézi élességállító gyűrűvel
A kézi élességállító gyűrűvel nem kell határt szabni kreativitásodnak, hiszen állandó kézi fókuszálást tesz lehetővé videokészítés vagy szűrő használata közben is.

Elmosódott háttér
A 7 lamellás, kör alakú rekesznyílás nagy nyílással való fényképezésnél kellemesen elmosódott hátteret ad; ez a mélységérzet szempontjából ideális, és a háttérből kiemeli a témát.

EF 16-35mm f/4L IS USM
A EF 16-35mm f/2.8 L II kistesvért kap. A 16-35mm f/4L IS megfizethetőbb lesz, mint a nagy testvér, és az 1 fényértékkel gyengébb fényerőt az árral és stabilizátorral (először kerül L-es nagylátószögű objektívbe) “kompenzálja” a gyártó.
16-35mm f/4L USMNyugodtan mondhatjuk, hogy más téren nem kell megalkudnunk a 16-35mm f/4L IS-sel. Időjárásálló L-szériás objektív 3 aszférikus és 2 UD lencsetaggal, Super Spectra bevonattal és első és hátsó fluor bevonatú, portaszító lencsékkel. A tökéletes bokeh hatásról a 9 lamellás, kör alakú blende gondoskodik.

A 16-35mm f/4L IS júniusban kerül a boltok polcaira, és 1020 eurót kell érte Europában fizetni, ami nálunk 300-330ezer forintos árat jelenthet. Ez a nagytestvér árának nagyjából a kétharmada.

[ 16-35mm f/4L IS mintaképek ]

16-35mm f/4L IS jellemzők
Különösen nagy látószögű, 16-35 mm-es zoomobjektív
Ez a nagy teljesítményű, fix rekeszértékű, ultranagy látószögű zoomobjektív egyszerre nyújt kiváló optikai teljesítményt és rugalmasságot, így ideális tájak és épületek fotózásához, képriportokhoz, úti képek készítéséhez és általános használathoz is – tiszta, éles, nagyméretű képeket biztosít nagyon kis torzítással.

L sorozatú minőség
Az L sorozat a Canon professzionális objektívcsaládjának csúcsa, mely a precíziós kivitelű EF-optika csúcsát képviseli. Az L sorozatú objektívek a kiemelkedő teljesítményt lenyűgöző kezeléssel ötvözik, ráadásul por- és nedvességállók.

Állandó f/4 rekeszérték
Sokféle fényviszonynál ideális megoldás, az f/4 maximális rekeszérték állandó marad az összes fókusztávolságnál, így a zoom használatkor nem változik a záridő és az ISO-érzékenység.

Tűéles képek a 4 fokozatú Képstabilizátorral
Az EF 16-35 mm f/4L IS USM minden helyzetben stabil képeket eredményez, különösen éjszakai kézi fényképezés vagy makro beállításnál. Az objektív magába foglalja a Canon 4-fokozatú képstabilizátoros technológiáját, automatikusan észleli a szokásos felvételi vagy úsztató mozgást, és átkapcsol az ezeknek leginkább megfelelő képstabilizátor módba.

Ultrahangos fókusz
A gyűrű típusú ultrahangos motor hihetetlenül gyorsan és szinte zajtalanul működteti az autofókuszt. A kiváló rögzítőnyomaték garantálja a fókuszpont pontos beállítását túllövés nélkül. Az állandó kézi fókuszálás lehetőségének köszönhetően pontosan beállíthatja a fókuszt anélkül, hogy kilépne az AF módból.

Egyenletes háttér-homályosítás
A 9 lamellás, kör alakú blendekialakításnak köszönhetően a nem fókuszált területek lágyabb, egyenletesebb érzetűek – így az előtérben élesen szereplő témák hangsúlyossá válnak a gyönyörű, elmosódott háttérrel szemben.

Kiváló képminőség
Az EF 16-35 mm f/4L IS USM a teljes fókusztartományban képszéltől képszélig tartó élesség és tisztaság érdekében három aszférikus elemet tartalmaz. A két UD (különösen kis diszperziójú) lencsetag gyakorlatilag teljesen kiküszöböli a kromatikus aberrációt (színhibát). A Super Spectra bevonatok gondoskodnak a pontos színegyensúlyról és a tökéletes kontrasztról. Továbbá csökkentik a becsillanás és a szellemkép előfordulását – ami gyakori probléma, ha a fény visszaverődik a fényképezőgép érzékelőjéről. Az optimális képminőség érdekében a fluorbevonat megakadályozza, hogy az elülső és hátsó objektívelemekre por vagy vízcseppek tapadjanak.

0,28m-es minimális fókusztávolság
Az egész zoomtartományban mindössze 0,28 m a fókusztávolság, így közelebb kerülhet témáihoz, miközben továbbra is élvezi a széles látómezőt.

Nem forgó elülső elem
A nem forgó elülső elem egyszerűvé teszi a 77 mm-es szűrők egyszerű felhelyezését.